Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití kompozitních mouk pro přípravu běžného pečiva
UHLÍŘOVÁ, Lenka
Tématem diplomové práce je využití kompozitních mouk pro přípravu běžného pečiva. Použity byly alternativní mouky z výlisků tří druhů olejnin (len setý, konopí seté, ostropestřec mariánský) a červené řepy.První část práce je věnována teoretické části, která nabízí obecný přehled týkající se běžného pečiva z hlediska legislativy, běžně používaných surovin a technologie výroby. Dále pak jsou popisovány plodiny, ze kterých byla zpracována kompozitní mouka. Druhá část práce je zaměřena na praktickou část, která je zpracována na zá-kladě zhotovení pekařského pokusu s využitím obohacujících kompozitních mouk. Bylo vyrobeno 10 druhů bulek s 10% substitucí pšeničné mouky různými varianta-mi kompozitních mouk.
Potenciál energetického využití odpadu pocházejícího ze sklizně a zpracování minoritních druhů plodin
ŠÍREK, Milan
Diplomová práce se zabývá posouzením energetického potenciálu odpadních materiálů vznikajících po sklizni a zpracování pohanky seté ve srovnání s dalšími minoritními druhy zemědělských plodin (len setý, hrách setý a sója luštinatá). V práci je zahrnuta elementární analýza odpadních materiálů na jejichž základě byla zjištěna hodnota spalného tepla, výhřevnosti a konečný energetický zisk.
Hodnocení změn obsahu vybraných bioaktivních látek v semenech lnu setého (\kur{Linum usitatissimum} L.) během klíčení
HAŠKOVÁ, Kateřina
Tato práce se zabývá určením vlivu klíčení na obsah některých bioaktivních látek lněného semene (Linum usitatissimum L.). Použita byla odrůda Libra, která byla nakličována po deset dní ve dvou variantách: ve tmě a při plném osvětlení 24 h denně. Vzorky byly odebrány 2., 4., 6., 8. a 10. den. Zjišťován byl obsah sušiny, tuku, celkových dusíkatých látek, bílkovin, bílkovinné spektrum, obsah chlorofylu, celkových polyfenolických látek a antioxidační aktivita. Sušina v průběhu klíčení klesala, stejně tak obsah lipidů, bez ohledu na světelné podmínky. Obsah dusíkatých látek se během klíčení příliš neměnil. Zaznamenán byl nárůst bílkovin v závislosti na délce klíčení a osvětlení. Analýza bílkovinných spekter potvrdila probíhající hydrolýzu bílkovin. Obsah chlorofylu se klíčením zvyšoval pouze u semen klíčených na světle. Klíčením se zvýšil i obsah celkových polyfenolů a antioxidační aktivita. U posledních dvou jmenovaných bylo pozorováno zhruba dvojnásobné navýšení v obsazích po odtučnění.
Pěstování lnu setého (\kur{Linum usitatissimum} L.) a jeho potravinářské a nepotravinářské využití
JAKŠOVÁ, Marie
V historii lidstva je len veden jako jedna z nejstarších kulturních plodin. Jeho blahodárné účinky a široké spektrum využití znali již staří Egypťané. V roce 650 př. Kr. Hippokrates lněné semínko používá v léčbě. Lněné semínko je modře kvetoucí plodina a pěstuje se především v chladnějších oblastech světa. Využitelnost lnu spočívá především v produkci stonku a semene. Cílem mé bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši na technologii pěstování lnu a jeho potravinářské a nepotravinářské využití. Ve své bakalářské práci se věnuji historii lnu, botanické charakteristice a morfologii rostliny, nárokům na prostředí, odrůdám, hubení škůdců a plevelů, ochraně proti chorobám, agrotechnice a hnojení. Dále se zde věnuji způsobu sklizně a technice rosení, posklizňové úpravě, kvalitě produktu a také potravinářskému a nepotravinářskému využití.
Porovnání energetických a izolačních vlastností vybraných rostlinných materiálů
BOUBERLE, Josef
Práce se zabývá posouzením vhodnosti rostlinných materiálů pro využití v energetice a v izolačních materiálech ve stavebnictví zejména z pohledu trvale udržitelného rozvoje. Příroda produkuje velké množství surovin, které je možné s malým energetickým vkladem různě použít ať již k výrobě alternativních zdrojů energií nebo ve stavebnictví. Také porovnává současný dostupný sortiment produktů na trhu v České republice, zejména v izolačních materiálech a jejich možností a vhodnosti použití ve stavebnictví.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.